Eigen riet eerst

 

‘Eigen riet eerst’: rietsnijders ten onder aan concurrentie uit China

NOS
GESCHREVEN DOOR

Martijn Bink

Een eeuwenoud ambacht dreigt te verdwijnen. Nederlandse rietsnijders kunnen de concurrentie van goedkoop riet uit China niet meer aan. En als de rietsnijders het loodje leggen, heeft dat ook consequenties voor de natuurgebieden in Nederland.

 

.

Rietsnijders in zwaar weer door concurrentie uit China

Een dikke deken van mist ligt over De Wieden in de kop van Overijssel. Het zicht is niet veel meer dan 50 meter in het natuurgebied vlak bij Giethoorn. Maar voor Wout van de Belt, aan het roer van zijn punter, vormt dat geen enkel probleem.

Hij kent dit moerasgebied als zijn broekzak. Sinds zijn twaalfde komt hij al hier om riet te snijden. En zijn vader, grootvader en overgrootvader voor hem. “Het zit in mijn genen. Het is toch machtig mooi om hier te mogen werken. Het is echt mijn gebied.” Maar het werken als rietsnijder is geen vetpot. Van de 300 rietsnijders in Noordwest-Overijssel doen er hooguit 30 het nog voor hun broodwinning. De rest doet het erbij als hobby of weekendbaantje.

CO2 afvangen

In tegenstelling tot de rietsnijders in andere delen van het land, hebben ze hier nog het geluk dat ze subsidie voor hun werk krijgen. Dat komt omdat ze worden betaald voor het natuurbeheer dat ze uitvoeren, naast het snijden van riet.

Maar dan nog kunnen ze nauwelijks het hoofd boven water houden. “We hebben veel last van concurrentie van riet uit China. Dat is wel 25 procent goedkoper, en de kwaliteit is goed. Daar kunnen wij niet tegenop. Maar als we het dan over het klimaat hebben, dan valt dat toch niet uit te leggen? Ons product vangt CO2 af. Terwijl er voor het riet uit China tonnen olie verstookt wordt om het hier te krijgen. Dat moeten we toch niet willen?”

Eerlijk verhaal

“Consumenten weten niet wat ze op hun dak krijgen”, zegt Van de Belt. “Als iemand riet laat leggen, hebben de meeste mensen geen idee waar dat vandaan komt. Ze betalen voor Nederlands riet dus evenveel als voor riet uit Hongarije of China. Terwijl de inkoopprijs voor de rietdekker wel een kwart lager kan zijn. Rietdekkers moeten het eerlijke verhaal vertellen. En consumenten zouden kunnen vragen wat de herkomst is.”

Normaal gesproken begint het maaiseizoen van riet rond de Kerst. Maar op het rietveld van Van de Belt is het zeker nog geen tijd om te oogsten. Het is geen ‘rietweer’; het riet kan niet drogen. Om te kunnen oogsten moet al het blad van het riet af zijn en dat is laat dit jaar. De rietstengel moet helemaal afgestorven zijn, dan pas is het riet hard genoeg om te kunnen maaien. En door de sneeuw is een groot deel van het riet doorgebogen.

Normaal is het veerkrachtig genoeg om weer omhoog te komen. Maar er is zoveel sneeuw gevallen dat een gedeelte afgebroken is. Ook dat is een tegenvaller voor de rietsnijders.

Het riet is nog te nat om te oogstenNOS

“Eigen riet eerst, je mag toch best een beetje chauvinistisch zijn “

Normaal gesproken zou de schuur nu leeg moeten zijn

 .
 .
 .

“Als er geen rietsnijders meer zijn in dit gebied, dan verandert de hele structuur”, denkt de rietsnijder. “De rietteelt is essentieel voor het behoud van de natuur. Als het riet niet elk jaar wordt gesneden, raakt het gebied overwoekerd. Het gevolg is dat allerlei kwetsbare plant- en diersoorten uitsterven. En de gebiedskennis gaat verloren. Dat is nog het allerergst.”

Eigen riet eerst. Je mag toch best een beetje chauvinistisch zijn?

 

Van de Belt heeft wel ideeën hoe de Nederlandse rietsnijders ondersteund kunnen worden: “Chinees riet zou een importheffing kunnen krijgen. Of laat ze de btw verlagen.” Nu is de belasting op riet nog 21 procent. “Riet is een natuurproduct, maar het wordt verkocht als bouwproduct. Als wij naar het lage btw-tarief van 6 procent zouden kunnen, zou dat een enorme inhaalslag zijn. Maar dan moet dat wel alleen voor het Nederlandse riet gelden natuurlijk.

 

Steunplan

Het CDA heeft het in de Tweede Kamer begin deze maand voor de rietsnijders opgenomen. Er leek een meerderheid te zijn voor een steunplan om oude ambachten als schaapsherder molenaar en rietsnijder voor uitsterven te behoeden. Maar dat is er uiteindelijk niet gekomen. Minister Schouten van Landbouw en Natuur heeft wel toegezegd dat zij met de provincies gaat bespreken hoe deze beroepsgroepen ondersteund kunnen worden.

.

Advertenties

14 comments

 1. Mooi blog wat je ter overdenking meegeeft aan het eind van het jaar, Leo.
  Ben het helemaal eens met de tekst , jammer dat het steunplan geen steun heeft gekregen.
  Maar ja, economische belangen moeten nu eenmaal voorrang hebben van dit kabinet…

  Ik wens je een mooie jaarwisseling met familie en vrienden, een goed begin van 2018 en dat het een mooi jaar zal worden.

  NB.In de Rhoonse Grienden werken ook nog rietsnijders, mooi vak en belangrijk voor het gebied.

  Liked by 2 people

 2. Vanwege mijn lichamelijke malaise ben ik dit jaar het rietland niet echt in geweest, maar de contacten met de rietsnijders houd ik wel gaande. En zo had ik de inhoud van dit verhaal in feite al in mei gehoord. Toen waren er nog diverse rietsnijders die met hun handel in de maag zaten. Ook voor de mensen waarmee ik contact heb dreigen sombere tijden m.b.t. de rietteelt. Alles voor het grote geld in dit land, hè, anderhalf miljard voor de groot-aandeelhouders in het buitenland. Dat dus wel, maar zorg voor natuur, cultuur en landschap is ver te zoeken. Helaas! 😦

  Afijn, hoe dan ook … eerst maar een goeie jaarwissel;ing gewenst, dan zien we daarna we weer verder..

  Liked by 2 people

 3. Ha, dit onderwerp ligt me na aan het hart. Ik heb het gedeeld via Twitter en LinkedIn. Ik vind het heel leuk dat jij er op deze plaats aandacht aanbesteed. En nu maar hopen dat het doordringt tot politiek Den Haag.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.