Leisteen   13 comments

Mooi, duurzaam, wind- en stormvast.
Leisteen is een prachtig natuurproduct. Geen wonder dus, dat leien van oudsher worden gebruikt voor wanden en dakbedekkingen.

Dakdekkers 1

Het is een sterk product dat water-, zuur-, licht- en zeeluchtbestendig is. Bovendien zijn leien vorstbestendig en zijn ze bestand tegen temperaturen van maar liefst 200° Celsius.

Dakdekkers 2

Het is een vak apart: daken voorzien van leistenen, al of niet in combinatie met lood-, koper- en zinkwerk. Dit ambacht wordt in ons land door een beperkt aantal specialisten beoefend.

Dakdekkers 3

*

Kasteel 5 maanden dicht door asbest

Meteen nadat het Kasteel van Sinterklaas dit jaar is geëindigd en ontmanteld, moet het Kasteel ruim 5 maanden dicht. De reden van die sluiting is de sanering van het asbest dat vorig jaar op de zolderverdieping van het Kasteel werd aangetroffen.
Sinds er op die kasteelzolder asbest werd gevonden, werden diverse onderzoeken uitgevoerd. Daaruit bleek dat de zolder volledig gesaneerd moet worden. Die asbestsanering is dermate omvangrijk en ingrijpend dat het Kasteel in de periode van 15 december 2015 tot met 31 mei 2016 moet worden gesloten. De saneringskosten bedragen 1,2 miljoen euro.

 

Advertenties

13 responses to “Leisteen

Subscribe to comments with RSS.

 1. Inderdaad werk voor specialisten zonder last van hoogtevrees. Het zal wel gezichtsbedrog zijn maar op foto 1 lijkt het alsof de steiger waarop de lift staat af begint te drijven. Na het ongeval met kranen in Alphen aan de Rijn kijk ik nergens meer vreemd van op 🙂

  Liked by 1 persoon

 2. Dat is nogal wat, dankzij asbest, je zou toch denken dat dit kasteel anders is aangelegd…. En ja een vak apart sowieso, leisteen kan heel mooi zijn ook, ook in de tuin, meestal als het nat is juist, maar pas op, glij niet uit! 😉

  X

  Liked by 1 persoon

 3. weet je dat hier voor kort nog steeds leisteen werd opgegraven maar na het zware ongeluk in de jaren 70tig is de leisteengroeve dicht.Maar bijna alle daken zijn hier van leisteen. Het zit hier ook overal in de grond zodra je wat graaft.

  Liked by 1 persoon

 4. Dat zal een flinke klus zijn Leo, fraaie opnamen hoor.

  Liked by 1 persoon

 5. Het gaat je mooi van een leiendakje af.

  Liked by 1 persoon

 6. Mooie foto’s en een interessante tekst Leo, geweldig dat er nog mensen zijn die dat vak beoefenen, leistenen daken zie je hier niet meer en dat is toch jammer. Dat asbest gedoe is echt een hype geworden, voor een klein plaatje komen er al twee mannen in witte pakken, en dan te bedenken dat ik er als kind altijd bovenop heb gestaan bij het zagen, mijn grootvader heeft heel wat stukken gezaagd voor achter de kachel enz. enz. en hij heeft er niets aan over gehouden, ik ook niet 😉

  Liked by 1 persoon

 7. Prachtige foto’s Leo, vakmanschap is meesterschap hè? Het staat ook heel mooi, zo’n dak.
  (NB. Als je in je familie mensen hebt die gestorven zijn aan asbestkanker, dan praat je niet meer over de kosten……)
  Heb een mooi Paasweekend. Gr Jan W

  Liked by 1 persoon

 8. Ik zou mijn dak wel graag zo zien. Het us prachtig vakwerk!

  Liked by 1 persoon

 9. Mooi staaltje oud vakwerk laat je hier zien. Het zou mijn pakkie an niet zijn op die hoogte.
  Goeie Paasdagen gewenst.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: